Prezentare

Intrarea in localitate

Așezare

Comuna se află în partea central-nordică a județului, în zona de deal spre munte, pe malul drept al râului Teleajen, satul de reședință fiind situat la 6 km nord de orașul Vălenii de Munte. Comuna este străbătută de șoseaua națională DN1A, care leagă Ploieștiul de Brașov prin Vălenii de Munte, șosea din care se ramifică lângă Teișani șoseaua județeană DJ100N, care duce spre vest către orașul Slănic. Din acest drum se ramifică la Teișani șoseaua județeană DJ219 care duce la Vălenii de Munte, unde se termină tot în DN1A. Prin comună trece calea ferată Ploiești Sud-Măneciu, pe care comuna este deservită de stația Teișani.

Demografie

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Teișani se ridică la 3.565 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.035 de locuitori.Majoritatea locuitorilor sunt români (98,04%). Pentru 1,96% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,45%). Pentru 1,96% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Clima

Climatul este specific zonei subcarpatice unde este așezată comuna și altitudinii medii cuprinse între 530 m și 650 m, variind după anotimpuri și între epoci de ani. În luna ianuarie, temperatura medie scade la −2 °C și −3 °C, iar în luna iulie (cea mai călduroasă a anului), urcă până la 12–14 °C și chiar mai mult. Între anii 1945–1946, ca urmare a unei invazii de aer tropical, temperatura s-a ridicat până la aproape 38 °C.

Precipitațiile totalizează un număr de 700–900 mm anual. Cele mai abundente precipitații se produc în luna iunie, când aerul umed de proveniență oceanică, pătrunde până în România și este însoțit de procese de convecție ale căror consecințe sunt ploile torențiale. Cele mai mici cantități se înregistrează în primele luni ale anului. În timpul verii se produc adesea averse de ploaie când, într-o singură zi, cantitatea de precipitații căzută poate depăși totalul precipitațiilor dintr-o lună.

În general, clima se caracterizează prin temperaturi medii anuale de 6°–9 °C (3 °C iarna, 9 °C primăvara, 19 °C vara și 10,5 °C toamna) cu precipitații cuprinse între 600–800 mm anuală și cu vânturi variabile, de care vatra satului din Valea Teișanilor este ferită în general.